Ciasto jogurtowe z mandarynkami

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Lekkie i orzeźwiające ciasto na bazie jogurtu. Królują w nim mandarynki skąpane w lekkim syropie a galaretki utrzymują zwartą całość.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    4 jajka
    150 g jogurtu naturalnego
    2/3 szkl oleju
    2 szkl mąki
    1 szkl cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo
    800 g jogurtu greckiego
    2 puszki mandarynek w lekkim syropie
    1 galaretka cytrynowa
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto jogurtowe z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Dokładamy po łyżce jogurtu i wlewamy olej. Kiedy składniki połączą się dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do prostokątnej formy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  • 2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Tężejącą łączymy z jogurtem greckim. Wylewamy na wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki.
  • 3. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 600 ml wody.
    Mandarynki odcedzamy, układamy na masie jogurtowej. Zalewamy tężejącymi galaretkami. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Porady

Żeby obniżyć koszt przygotowania ciasta polecam użyć świeżych mandarynek. Musimy wtedy obrać je również z białych błonek i usunąć pestki. Efekt zakalca to wynik wylewania za rzadkiej galaretki na wierzch.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jogurt Mandarynki Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować