Ciasto z mandarynkami

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z produktów które miałam ,,na stanie" powstało takie oto ciasto :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt (na blachę 23x38 cm):
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem:
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    1,5 kostki masła

    masa śmietanowa:
    ½ l śmietany 30 %
    2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
    2 puszki mandarynek w syropie

    dodatkowo:
    2 opakowania ciastek (typu delicje)
    2 paski czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
  • 2. Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 3. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać zimną ale jeszcze płynną galaretkę na koniec wmieszać osączone z syropu mandarynki (można je pokroić na mniejsze kawałki).
  • 4. Przełożenie: biszkopt-krem-delicje-masa śmietanowa z mandarynkami-starta czekolada
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować