• 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Arabski, wegański przysmak w postaci pysznego falafela. Zakochałam się w tych kotlecikach z ciecierzycy.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy (suchej)
    2 małe cebule
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    0,5 łyżeczki kardamonu
    0,5 łyżeczki cynamonu
    0,5 łyżeczki chi lii
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    Sól
    Pieprz
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Falafele - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy i mielimy (ja użyłam blendera) z posiekaną cebulką, ząbkami czosnku i natką pietruszki. Masę na Falafele miksowałam kilka minut (musi być gładka i jednolita). Dodajemy przyprawy: ziarna kolendry, kardamon, chilli, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i pieprz. Ponownie miksujemy. Masę odstawiamy w misce okrytej folią spożywczą do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formujemy małe kuleczki a z nich płaskie kotleciki. Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano z każdej strony. Na zewnątrz falafele są chrupiące, w środku mięciutkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować