Falafele - kotlety z ciecierzycy

0 (0 ocen)

Dla wszystkich, którzy uważają, że wegetarianie żywią się samymi kiełkami. Bardzo proszę, pyszny, zdrowy kotlecik, który i w wyglądzie i w smaku do złudzenia przypomina zwykłego mielonego!

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy
    1 łyżka kaszy kukurydzianej
    0,5 cebuli
    koperek
    pietruszka
    kolendra
    sól, pieprz
    kumin
    kurkuma
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Falafele - kotlety z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalewamy podwójną ilością zimnej wody i moczymy przez całą noc, ok. 12 h.
  • 2. Następnego dnia ciecierzycę z kaszą kukurydzianą razem z posiekaną na drobno cebulą i natką pietruszki blendujemy. Dodajemy przyprawy, po niecałej łyżeczce z każdej. Formujemy w małe kuleczki, lekko spłaszczamy i smażymy na oleju. Można obtoczyć w sezamie i w takiej panierce smażyć. Gdy kotleciki są zbyt maziste i nie chcą się formować, dodać więcej kaszy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować