Ekspresowy piernik z powidłami

4.51 (198 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Jeśli przed świetami przypomnimy sobie,że nie mamy piernika ten będzie idealny. Gotowy do zjedzenia zaraz po upieczeniu, bez zbędnego leżakowania

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Mokre;
    3 jajka
    1 szklanka mleka
    3/4 szkl. oleju
    1 szkl, powideł śliwkowych ( jeśli nie mamy może być inny dżem lub marmolada)
    3 łyżki miodu lipowego

    Suche;
    3 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. cukru ( (najlepiej trzcinowy
    2 łyżki kakao
    2 łyżki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo;
    polewa czekoladowa do polania ciasta
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Powidła

Ekspresowy piernik z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy wszystkie mokre składniki, mieszamy mikserem aż wszystkie dokładnie się połączą. Następnie dodajemy po łyżce suchych składników i nadal miksujemy. Ale nie długo, tylko do połączenia się składników (ok. 2 min)
    Blachę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190C ok 45 -50 min. Co jakiś czas sprawdzamy patyczkiem czy już jest upieczone.
    Kiedy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować