PASZTECIKI Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska, ale też świetnie zaprezentują na stole wielkanocnym.
Połączenie jajka i marchewki z delikatnym smakiem śmietany tworzy prosty, ale wyjątkowy smak!

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
    2 nieduże marchewki,
    2 czubate łyżki śmietany.

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    4 jajka.

    Składniki robocze:
    sól i pieprz,
    słodka papryka,
    sezam,
    posiekana natka pietruszki,
    żółtko.

    Dekoracja:
    kwiatek z marchewki i natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki Pasztet Przekąski

Paszteciki z jajkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotuję na twardo, ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również.
    Na maśle podsmażam marchewkę (około 7 minut).
    Jajka łączę z marchewką i śmietaną, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
    Przygotowany farsz rozkładam na połowie ciasta francuskiego, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko).
    Ciasto dzielę na kawałki, układam na papierze do pieczenia.
    Każdy pasztecik smaruję żółtkiem oraz posypuję słodką papryką, natką pietruszki i sezamem.
    Piekę w 180 stopniach około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować