Egzotyczna kopuła

0 (0 ocen)

Wilgotne, nie za słodkie.

Składniki:

  • 3 jajka
    6 łyżek cukru
    2 łyżeczki mąki pszennej
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2 śmietany kremówki
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    2 opakowania cukru waniliowego

    Dodatki:
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki cukru pudru
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Egzotyczna kopuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam do masy jajecznej cały czas ucierając.Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 25 min w temp. 180'C.
    Wyjmuję, studzę i kroję na pół. Górny blat ciasta wkładam do głębokiej miski. Dolny odstawiam na bok.
    Kremówkę ubijam z cukrem waniliowym. Galaretkę rozpuszczam w szklance wody, studzę i dodaję po jednej łyżeczce do masy śmietankowej, by nie naruszyć konsystencji bitej śmietany.
    Dwie łyżeczki kakao mieszam z dwiema łyżeczkami cukru pudru i posypuję tym środek mojego blatu w misce. Na kakao wykładam połowę masy śmietankowej i ponownie posypuję kakao z cukrem pudrem.Do reszty masy dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i wykładam do ,,miseczki" biszkoptowej.
    Całość przykrywam odłożonym wcześniej drugim blatem ciasta i wstawiam do lodówki na jakieś 3 godz. Po tym czasie wyjmuję ciasto na deseczkę lub paterę i posypuję po wierzchu cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Egzotyczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować