Egzotyczna kopuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam do masy jajecznej cały czas ucierając.Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 25 min w temp. 180'C.
Wyjmuję, studzę i kroję na pół. Górny blat ciasta wkładam do głębokiej miski. Dolny odstawiam na bok.
Kremówkę ubijam z cukrem waniliowym. Galaretkę rozpuszczam w szklance wody, studzę i dodaję po jednej łyżeczce do masy śmietankowej, by nie naruszyć konsystencji bitej śmietany.
Dwie łyżeczki kakao mieszam z dwiema łyżeczkami cukru pudru i posypuję tym środek mojego blatu w misce. Na kakao wykładam połowę masy śmietankowej i ponownie posypuję kakao z cukrem pudrem.Do reszty masy dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i wykładam do ,,miseczki" biszkoptowej.
Całość przykrywam odłożonym wcześniej drugim blatem ciasta i wstawiam do lodówki na jakieś 3 godz. Po tym czasie wyjmuję ciasto na deseczkę lub paterę i posypuję po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarze