Pierś z kurczaka gotowana na parze z kaszą gryczaną i sosem koperkowym

5 (189 ocen)

  • 60 min

Nie tylko dla tych, co na diecie :D Smacznie, zdrowo i pożywnie. Polecam !

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki :
    2 podwójne piersi z kurczaka
    sól
    3 ząbki czosnku
    słodka mielona papryka


    Do gotowania:
    woda
    ziele angielskie
    liść laurowy
    kmin rzymski


    Sos koperkowy:
    1 cebula
    1/2 szklanki wywaru z kurczaka
    1 pełna łyżka masła
    400 ml śmietany 30%
    sól
    gałka muszkatołowa
    1 duży pęczek koperku


    Dodatkowo:
    400 g kaszy gryczanej
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos koperkowy

Pierś z kurczaka gotowana na parze z kaszą gryczaną i sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną gotuję na sypko i odstawiam
    Opłuczoną i osuszoną pierś z kurczaka dzielę na części, nacieram solą, papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
    W garnku nastawiam wodę z przyprawami, zagotowuje i gotuje przez chwilę, na garnek nakładam sito do gotowania na parze, układam porcje kurczaka, przykrywam przykrywką i gotuje około 5-7 min, mięso odwracam na druga stronę i ponownie gotuję pod przykryciem. Gotowe zabezpieczam przed wystygnięciem
    Cebulę kroje w drobną kostkę i podduszam na maśle, aż zrobi się szklista, zalewam wywarem i gotuję, aż całkowicie zmięknie, następnie dodaję słodką śmietankę i gotuję ok 15 min, aż sos się zredukuje. Doprawiam do smaku solą, i gałką muszkatołową. Dodaję posiekany koperek i gotuję jeszcze pięć minut.
    Na talerz nakładam kasze gryczaną, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i wszystko polewam sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować