Trufle czekoladowe

4.5 (184 ocen)

  • 45 min

Przy niewielkim nakładzie pracy i przy niewielkich kosztach możemy sami zrobić te pyszne, czekoladowe cukierki w domu

  • 45 min

Składniki:

  • 250 g masła
    2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki mleka
    150 g herbatników petit beurre
    1 szklanka mleka w proszku
    1 szklanka drobno posiekanych bakalii
    opcjonalnie 1 kieliszek alkoholu - w wersji dla dorosłych (30 ml)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Trufle

Trufle czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, kakao rozpuszczam na małym płomieniu, stopniowo dodaję mleko w ilości potrzebnej do rozpuszczenia cukru. Nie gotuję!
    Gotową czekoladę odstawiam by całkowicie ostygła
    Do zimnej i dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :D
    Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę.

Porady

U mnie część trufli została obtoczona w mleku w proszku, ale można również użyć wiórek kokosowych, zmielonych orzechów, polewy białej lub ciemnej lub zostawić w oryginalnej wersji. W każdej jednej trufle smakują wybornie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować