Egzotyczna szarlotka z ananasem

4.48 (160 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wprowadziłam trochę egzotyki do naszej rodzimej szarlotki :) Do jabłek dodałam ananasy. Wyszło bardzo smacznie, polecam!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    120 g masła
    50 g cukru pudru
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko
    1 zaokrąglona łyżka kwaśnej śmietany

    Nadzienie:
    1 kg jabłek
    1/2 puszki ananasa
    1/2 opakowania kisielu cytrynowego z cukrem
    1 łyżka cukru

    .
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Egzotyczna szarlotka z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko i śmietanę, zagnieść jednolite ciasto.
    Odkroić 1/3 ciasta, schować do zamrażarki. Pozostałe 2/3 ciasta wyłożyć na dno formy o wymiarach25x21 cm lub tortownicy o średnicy 23 cm, równomiernie rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.
  • 2. Nadzienie jabłkowe:
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Ananasy pokroić w niewielkie kawałki, dodać do jabłek razem z kisielem i cukrem, wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę ciasta.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 50 minut.
    Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Egzotyczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować