Dżem z czarnej porzeczki

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie od dziś wiadomo, że domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie. Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki oczyścić, umyć i dokładnie osączyć. Przełożyć do garnka.
  • 2. Wsypać cukier i rozgnieść tłuczkiem. Gotować na małym ogniu często mieszając do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Dżem powinien być gęsty i lśniący.
  • 3. Dżem przełożyć do suchych, wyparzonych słoiczków i zakręcić. Gotowe słoiczki wystudzić i przenieść do spiżarni.

Porady

Ja gotowałam dżem 1 godzinę. Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków po 200 ml każdy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować