Dżem z czarnej porzeczki z miętą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Uwielbiam domowe dżemy! W sezonie letnim nie odchodzę od słoików, tylko staram się jak najwięcej owoców przetworzyć na pyszne dżemy , którymi będę się rozkoszować zimową porą:) Lubię eksperymentować, więc tym razem wypróbowałam połączenie czarnej porzeczki z miętą...kocham miętę i tak naprawdę to dodałabym ją do wszystkiego :D Moim zdaniem wyszło bardzo ciekawe połączenie smaków, jeśli jesteście ciekawi tego duetu to zapraszam do wypróbowania.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • czarna porzeczka 1 kg,
    cukier 0,5 kg,
    świeża mięta kilka listków,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z czarnej porzeczki z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy i lekko dusimy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy cukier i stawiamy na palnik o małej mocy. Owoce gotujemy przez 1 godzinę, odstawiamy w zimne miejsce. Następnego dnia do czarnej porzeczki dodajemy umyte i drobno pokrojone listki mięty (ilość zależy od Waszych upodobań) garnek ponownie stawiamy na palnik i gotujemy przez ok 1,5 godziny. Słoiki wyparzamy i przekładamy do nich gorący dżem. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem na 12 godzin.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować