Dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony

4.37 (164 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam dżemy niskosłodzone. To wspaniały dodatek do ciast, deserów i drożdżówek. Są oszczędne, gdyż na 1 kg owoców zużywamy tylko małą łyżeczkę cukru.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.37 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki dokładnie przebieramy i usuwamy ogonki. Opłukane wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut. Kiedy nadmiar soku odparuje, sprawdzamy konsystencję. Jeżeli jest odpowiednia, przekładamy dżem do słoików. Mocno zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w 90 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować