Sernik gotowany z żelką dyniowo- pomarańczową

3 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny jesienny sernik na herbatnikach z żelką dyniowo pomarańczową, oblany mleczną czekoladą. Pycha :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • blaszka 23/33:

    herbatniki 350 g,

    żelka dyniowo-pomarańczowa:

    puree z pieczonej dyni 4 szklanki, przepis na puree znajdziecie tutaj,

    galaretka pomarańczowa 2 szt,

    masa serowa:

    ser twarogowy dwukrotnie zmielony 1 kg,

    cukier puder 1,5 szklanki,

    jajka 4 szt,

    budyń waniliowy 2 szt (każde po 40 g)

    olejek pomarańczowy 1 łyżka,

    masło 200 g,

    mleko 200 ml,

    polewa:

    czekolada mleczna 150 g,

    mleko 5 łyżek,

    dodatkowo:

    wiórki kokosowe do ozdoby,
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Herbaty

Sernik gotowany z żelką dyniowo- pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników.

    Puree z dyni podgrzewamy w garnku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Gotowy mus wylewamy na ciastka i przykrywamy go kolejną warstwą ciastek.

    Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy zmielony ser, jajka cukier puder oraz olejek pomarańczowy i podgrzewamy masę, cały czas mieszając aby się nie przypaliła.

    W zimnym mleku rozpuszczamy budynie. Wlewamy je powoli do masy serowej i energicznie mieszamy. Masę podgrzewamy do momentu aż zacznie się gotować. Masę wylewamy na ciasto i przykrywamy warstwą herbatników.

    Czekoladę łamiemy do rondelka, dodajemy mleko i podgrzewamy na małej mocy palnika cały czas mieszając aż zrobi się polewa. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta.

    Dodatkowo wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Herbatniki Ser biały Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować