REKLAMA

Sernik gotowany z żelką dyniowo- pomarańczową

wyświetlono: 517 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszny jesienny sernik na herbatnikach z żelką dyniowo pomarańczową, oblany mleczną czekoladą. Pycha :)

opublikowany: 02.10.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min

Składniki:

  • blaszka 23/33:

    herbatniki 350 g,

    żelka dyniowo-pomarańczowa:

    puree z pieczonej dyni 4 szklanki, przepis na puree znajdziecie tutaj,

    galaretka pomarańczowa 2 szt,

    masa serowa:

    ser twarogowy dwukrotnie zmielony 1 kg,

    cukier puder 1,5 szklanki,

    jajka 4 szt,

    budyń waniliowy 2 szt (każde po 40 g)

    olejek pomarańczowy 1 łyżka,

    masło 200 g,

    mleko 200 ml,

    polewa:

    czekolada mleczna 150 g,

    mleko 5 łyżek,

    dodatkowo:

    wiórki kokosowe do ozdoby,
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. W blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników.

    Puree z dyni podgrzewamy w garnku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Gotowy mus wylewamy na ciastka i przykrywamy go kolejną warstwą ciastek.

    Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy zmielony ser, jajka cukier puder oraz olejek pomarańczowy i podgrzewamy masę, cały czas mieszając aby się nie przypaliła.

    W zimnym mleku rozpuszczamy budynie. Wlewamy je powoli do masy serowej i energicznie mieszamy. Masę podgrzewamy do momentu aż zacznie się gotować. Masę wylewamy na ciasto i przykrywamy warstwą herbatników.

    Czekoladę łamiemy do rondelka, dodajemy mleko i podgrzewamy na małej mocy palnika cały czas mieszając aż zrobi się polewa. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta.

    Dodatkowo wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE