Dżem z cukinii robiłam po raz pierwszy,ale na pewno na stałe zagości w mojej spiżarni.Zrobiłam porcję na próbę,ale okazał się tak pyszny,że dorobiłam jeszcze trzy takie porcje.
Składniki:
1 kg cukinii
400 g cukru
1 Fix do dżemu
otarta skórka z 2 cytryn
Dżem z cukinii z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukienię obieramy,wydrążamy nasiona.Kroimy w kostkę i przekładamy do garnka.Dodajemy fix i mieszamy.Gotujemy 15 minut co jakiś czas mieszając na małym ogniu.Dodajemy cukier i skórkę cytrynową i gotujemy kolejne 10 minut mieszając.Zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyparzonych słoików.Mocno zakręcamy pokrywki.Zakręcone słoiki odwracamy do góry nogami na 5 minut.odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarze