Dżem z cukinii

4.49 (185 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Wcześniej nie robiłam takiego dżemu, bo nie miałam pojęcia o tym, że ten dżem tak dobrze smakuje.

Składniki:

  • cukinia - 6 kg ( przed obraniem )
    cytryna - 1 szt
    cukier - 1 kg
    galaretki cytrynowe - 4 szt
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Następnie zasypać cukrem i najlepiej odstawić na całą noc.
  • 2. Po tym czasie przekładamy cukinię do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, mieszając, aby nam się nie przypaliła, pod koniec gotowania dodać skórki cytrynowe, chwilę jeszcze gotować.
  • 3. Miękką cukinię wraz z sokiem blindujemy na gładką masę, stawiamy garnek z powrotem na kuchnię, dodajemy sok z cytryny i galaretki, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
  • 4. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja nie pasteryzuję, ale można pasteryzować przez ok.15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować