Dżem z cukinii

  • wyświetlono: 1832 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Często o nim słyszałam, ale ciężko było się przekonać do samodzielnego wykonania. W końcu, w tym roku, spróbowała zrobić go moja Mama. Okazał się naprawdę smaczny i w ogóle nikt nie pomyślał, że to z cukinii. Przekonała mnie, teraz i ja mam kilka swoich słoiczków o smaku cytrynowo- pomarańczowym.

Joanna Tokarz

Składniki

6 kg- przed obraniem i wydrążeniem nasion
3 galaretki pomarańczowe
3 galaretki truskawkowe
2 szklanki cukru
4 płaskie łyżeczki kwasku
150 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z cukinii

  • 1. Cukinię obieramy, dokładnie wydrążamy środki nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dusimy z dodatkiem wody. Do gotującej się cukinii dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 galaretki pomarańczowe, do drugiej truskawkowe. Każdą część zaprawiamy także 2 płaskimi łyżeczkami kwasku cytrynowego. Miksujemy, jeśli chcemy gładki dżem, bez cząstek cukinii.
    Dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików i pasteryzujemy w garnku z gotującą wodą ok 15 minut lub w piekarniku w temp. 120st C pół godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaCukiniadżemPrzetworyna zimę

Komentarze

Podobne przepisy

dżemik

Dodane przez: alicjajanczak

Dżem z cukinii

Wyśmienity i w smaku niczym nie...

Dżem z cukinii

Dodane przez: Sorensen

Dżem z cukinii

Smakuje doskonale

Dżem z cukinii

Dodane przez: karooolcia753

Dżem z cukinii

Dla każdego można zrobić dżem o...

Kanapeczki z dżemem z cukinii

Dodane przez: lela93

Dżem z Cukinii

Przepis dość banalny ale prosty...

dżem z cukinii

Dodane przez: pati197799

DŻEM Z CUKINII

Doskonały do szarlotki

Dżem z cukinii z nutą cytrynową

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Dżem z cukinii z cytrynową nutą

Dżem z cukinii robiłam po raz pierwszy,ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE