Pomarańczowy dżem z cukinii

4.5 (181 ocen)

taki mały trik :)

Składniki:

  • 5 kg cukinii
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 kg cukru ( proponuję trochę mniej bo jest za słodki)
    4 galaretki pomarańczowe
    5 łyżeczek kwasku cytrynowego
    1 olejek pomarańczowy
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Pomarańczowy dżem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Połowę cukinii pokroić w kosteczkę, a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć aż zgęstnieje. Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier, skórkę pomarańczową, galaretki, kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 30 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować