Pomarańczowy dżem z cukinii

  • wyświetlono: 44356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

taki mały trik :)

20191022_130807

Składniki

5 kg cukinii
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 kg cukru ( proponuję trochę mniej bo jest za słodki)
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy

Sposób przygotowania przepisu:

Pomarańczowy dżem z cukinii

  • 1. Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Połowę cukinii pokroić w kosteczkę, a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć aż zgęstnieje. Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier, skórkę pomarańczową, galaretki, kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 30 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakidżem pomarańczowydzem z cukinismaczny dżem

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z cukinii z wanilią

Dodane przez: zzewa

Dżem z cukinii z wanilią

Z pewną dozą wątpliwości postanowiłam...

dżemik

Dodane przez: alicjajanczak

Dżem z cukinii

Wyśmienity i w smaku niczym nie...

Dżem z cukinii

Dodane przez: Sorensen

Dżem z cukinii

Smakuje doskonale

Dżem cytrynowy z cukinii

Dodane przez: PolskaGotuje

Cytrynowy dżem z cukinii

Nie jest to byle jaki dżem - niebanalny,...

Dżem z cukinii z nutą cytrynową

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Dżem z cukinii z cytrynową nutą

Dżem z cukinii robiłam po raz pierwszy,ale...

dżem z cukinii

Dodane przez: pati197799

DŻEM Z CUKINII

Doskonały do szarlotki

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE