Dżem z cukinii

5 (195 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pyszny dżem z zaskakującego składnika - cukinii.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • ok. 1,80 kg cukinii
    30 dag cukru
    1 i ½ opakowania galaretki agrestowej
    ½ łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Przetwory Dżemy

Dżem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać, wyciąć środek z pestkami. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i smażyć około 1 godziny. Jeśli cukinia jest mało wodnista, podlać trochę wodą. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny, a następnie zmiksować wszystkie składniki. Ponownie doprowadzić do wrzenia i połączyć z galaretką (suchym proszkiem). Energicznie zamieszać. Przełożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Galaretka agrestowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować