Dżem z cukinii z wanilią

4.46 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Z pewną dozą wątpliwości postanowiłam zrobić dżem z cukinii. Przepis dostałam od bratowej ale nie byłabym sobą abym go nie zmodyfikowała. W przepisie nie było mowy o wanilii a ja ją dodałam i to było dobre posunięcie. Dżem jest smaczny i jak dla mnie trochę za słodki, więc możecie dać go mniej jak nie lubicie słodkich dżemów.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2,5 kg żółtej cukinii ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
    750 g cukru
    sok z jednej dużej cytryny
    1 łyżka olejku cytrynowego
    3 łyżki ekstraktu waniliowego
    2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.46 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z cukinii z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do garnka.
    Dodać cukier i gotować do miękkości, dodać sok z cytryny, olejek i ekstrakt waniliowy i gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
    Następnie dodać galaretkę cytrynową i dalej gotować dżem przez 30 minut mieszając i uważając aby dżem się nie przypalił.
    Gorący dżem rozdzielić do słoików i zakręcić, odwrócić słoiki dnem do góry.
    Potem słoiki przechowywać w chłodnym miejscu a jeśli dżem ma być na dłużej to zapasteryzować słoiki ( około 15 minut od zagotowania ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Cytryna Wanilia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować