Dżem jabłkowy z nutą cytrynową

0 (0 ocen)

Pyszny dodatek do naleśników i kanapek

Składniki:

  • 5 kg jabłek
    1 kg cukru
    4 op żelfixu
    3 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem jabłkowy z nutą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem jabłkowy z nutą cytrynową 1. Jabłka umyć i obrać. Podzielić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne
  • Dżem jabłkowy z nutą cytrynową 2. Jabłka pokroić na drobniejsze kawałki. Do jabłek dodać skórkę, oraz sok z cytryn. Podlać 500 ml wody.Gotować na małym ogniu aż jabłka puszczą sok, następnie dodać cukier i ciągle mieszając gotować, aż część jabłek się rozpadnie, jednak zostaną również widoczne kawałki owoców. 2 minuty przed końcem gotowania dodać żelfix.. Gotować aż się dokładnie rozpuści a owoce zagotują.
  • Dżem jabłkowy z nutą cytrynową 3. Gorący dżem nałożyć do czystych słoiczków i szczelnie zakręcić. Na dnie dużego garnka umieścić ściereczkę. Na ściereczce ustawić słoiczki. Zalać wodą do 2/3 wysokości słoików i pasteryzować przez 30 minut od chwili zagotowania. Po tym czasie wyjąć słoiki z wody i ustawić je do góry dnem. Pozostawić tak do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować