Dżem jabłkowy z nutą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć i obrać. Podzielić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne
2.Jabłka pokroić na drobniejsze kawałki. Do jabłek dodać skórkę, oraz sok z cytryn. Podlać 500 ml wody.Gotować na małym ogniu aż jabłka puszczą sok, następnie dodać cukier i ciągle mieszając gotować, aż część jabłek się rozpadnie, jednak zostaną również widoczne kawałki owoców. 2 minuty przed końcem gotowania dodać żelfix.. Gotować aż się dokładnie rozpuści a owoce zagotują.
3.Gorący dżem nałożyć do czystych słoiczków i szczelnie zakręcić. Na dnie dużego garnka umieścić ściereczkę. Na ściereczce ustawić słoiczki. Zalać wodą do 2/3 wysokości słoików i pasteryzować przez 30 minut od chwili zagotowania. Po tym czasie wyjąć słoiki z wody i ustawić je do góry dnem. Pozostawić tak do wystygnięcia.
Komentarze