• 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny domowy dżem przygotowany z przydomowych malin, taki dżem mogłabym jeść bez opamiętania. To mój najlepszy dżem jaki może być z owoców.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg świeżych malin
    1 kg cukru kryształu
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dżem z malin

Dżem malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem malinowy 1. Maliny wsypać do garnka i zasypać cukrem, wymieszać i postawić na małym ogniu co chwila mieszając, zagotować. Gotować aż się rozgotują na papkę.
  • dżem 2. Maliny przecisnąć przez gazę, sok przelać do czystego garnka a pestki wyrzucić. Sok malinowy gotować do lekkiego zgęstnienia ok 1,5 godziny. Na talerz wylać kilka kropli dżemu jeśli spływa gotować dalej, jeśli tylko troszkę to przełożyć do czystych i suchych słoiczków.
  • 3. Słoiczki przełożyć do gotującej wody w garnku i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Zimne wynieść w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

Z dżemu warto pozbyć się pestek wtedy wychodzi aksamitny i łatwo się rozsmarowuje, nie chrupie w zębach pestkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować