Dżem czekoladowo - truskawkowy ( czekotruskawka) na zimę

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dżem czekoladowo – truskawkowy ( czekotruskawka , nutella ) na zimę to świetny dodatek do wielu dań takich jak naleśniki, placki czy gofry. Połączenie czekolady i truskawek to strzał w dziesiątkę.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg truskawek,
    1 kg cukru,
    100 g kakao,
    200 g deserowej lub gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem czekoladowo - truskawkowy ( czekotruskawka) na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na wykonanie nutelli truskawkowej jest banalnie prosty, wymaga jedynie czasu.

    Truskawki myejmy pod bieżącą zimną wodą. Pozbywamy się szypułek. Wrzucamy do garnka z grubym dnem. Wsypujemy również cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ogień zmniejszamy do minimum. Truskawki z cukrem mają lekko pyrkać. Od czasu do czasu mieszamy i sprawdzamy czy aby się nie gotują zbyt mocno. Truskawki mają odparować, nie muszą się mocno bulgotać. Całość ma pyrkać minimum 6 godzin. Czym głużej tym lepiej. Dżem będzie gęściejszy. Możemy to zrobić rano, aby na wieczór przekładać do słoików lub pod wieczór. Wtedy wyłączamy palnik i następnie pozostawiamy tak na noc i rano kończymy czekotruskawkę.

    Po tym czasie jak truskawki zrobią się gęściejsze dodajemy kakao i czekoladę. Czelokadę najlepiej dać gorzką lub deserową. Jeżeli lubimy bardzo słodkie wtedy możemy dać czekoladę mleczną.

    Truskawki z kakao i czekoladą gotujemy jeszcze na najmniejszym ogniu około 30 minut, aby całość się ładnie rozpuściła i połączyła.

    Gorący dżem truskawkowo – czekoladowy przekłądamy do przygotowanych, wyparzonych i suchych słoików.

    Z tego przepisu otrzymamy około 7 lub 8 słoiczków po 280 ml, ale tak na prawdę możemy przekładać do takich jak nam pasują mniejszych lub większych.

    Nutellę czekoladowo- truskawkową przekładamy gorącą do słoików. Dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

    Jeżeli chcemy możemy również zapasteryzować słoiki.

    Słoiki przekładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pasteryzujemy 20 minut.

Porady

Nutella wychodzi słodka, lekko kwaskowa. Dodatek gorzkiej czekolady uzupełnia całość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować