Dyniowe Pierogi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierogi uwielbiam pod każdą postacią,korzystając z sezonu dyniowego pierożki powstały właśnie z dodatkiem tego warzywa.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 szt.

    Ciasto:

    300 g mąki pszennej
    150 g puree z dyni
    1 łyżka oliwy

    Nadzienie:

    250 g twarogu półtłustego
    50 g sera feta
    100 boczku
    1 cebula
    sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:

    olej
    prażone pestki dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Puree

Dyniowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi. 1. Użyłam mrożonej dyni piżmowej.
    Dynię ugotować w małej ilości wody,odcedzić i dokładnie zmiksować blenderem.
    Mąkę zagnieść z gorącym puree i oliwą,w razie konieczności dolać trochę ciepłej wody.
    Ciasto ma być gładkie i elastyczne,zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na 20 min.
    Cebulkę obrać i posiekać w drobną kosteczkę,boczek również pokroić w drobną kosteczkę,cebulę zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić boczek i smażyć do zarumienienia,całość odsączyć na ręczniku papierowym.
    Twaróg wymieszać z fetą,doprawić do smaku solą i pieprzem,wrzucić cebulkę z boczkiem,dokładnie wymieszać.
  • Pierogi. 2. Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować,wykrawać szklanką kółka,na każde kółko wyłożyć łyżeczkę farszu,
  • Pierogi. 3. zlepić i ułożyć na ściereczce,za nim skończymy lepić pierożki dobrze jest przykryć je ściereczką,żeby nie obsychały.
    Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek.
    Gotujemy parę min,od momentu wypłynięcia.
    Gotowe na talerzy posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Porady

Pierożki można również podać przysmażone .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Dynia Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować