Dyniowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Użyłam mrożonej dyni piżmowej.
Dynię ugotować w małej ilości wody,odcedzić i dokładnie zmiksować blenderem.
Mąkę zagnieść z gorącym puree i oliwą,w razie konieczności dolać trochę ciepłej wody.
Ciasto ma być gładkie i elastyczne,zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na 20 min.
Cebulkę obrać i posiekać w drobną kosteczkę,boczek również pokroić w drobną kosteczkę,cebulę zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić boczek i smażyć do zarumienienia,całość odsączyć na ręczniku papierowym.
Twaróg wymieszać z fetą,doprawić do smaku solą i pieprzem,wrzucić cebulkę z boczkiem,dokładnie wymieszać.
2.Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować,wykrawać szklanką kółka,na każde kółko wyłożyć łyżeczkę farszu,
3.zlepić i ułożyć na ściereczce,za nim skończymy lepić pierożki dobrze jest przykryć je ściereczką,żeby nie obsychały.
Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek.
Gotujemy parę min,od momentu wypłynięcia.
Gotowe na talerzy posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Komentarze