Pierogi z ricottą i dynią

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Od czasu jak ser ricotta jest u nas dostępny niemal w każdym większym sklepie, ciągle włączam go do naszej diety, bardzo odpowiada mi jego smak. A połączony z dynią i przyprawą curry, jest wyśmienity.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 3 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - woda gorąca: 1 szklanka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżeczka

    - puree z dyni: 200 gramów
    - ser ricotta: 200 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz i curry: 1 łyżeczka
    - bułka tarta: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Pierogi Puree Jajko Ser

Pierogi z ricottą i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką. Przygotować farsz.
  • 2. Pokrojoną drobno cebulę udusić na maśle, wystudzić. Ser wystarczy rozgnieść widelcem, wymieszać z puree z dyni. Dodać cebulę i pozostałe składniki, wymieszać. Przypraw warto dać naprawdę sporo.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkować, lekko podsypując mąką.Wycinać krążki z ciasta, nakładać łyżeczką farsz, sklejać.
  • 4. Gotować w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłyniecia pierogów.
  • 5. Podawać z masłem i wysmażonym boczkiem.

Porady

UWAGA: rezygnując z boczku mamy bardzo smaczne i pożywne danie wegetariańskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dynia Jajka Mąka pszenna Sery Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować