Dyniowe pierogi na parze

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierogi gotowane na parze to przysmak mojej rodziny. Robiłam już z różnymi nadzieniami jednak z dynią zrobiłam po raz pierwszy. Dodatek dyniowego puree nadał pierogom fantastycznego żółtego koloru i ciekawego smaku.

  • 60 min

Składniki:


  • ciasto:
    270 g mąki pszennej
    100 g puree z dyni
    1 jajko
    1 łyżka oleju z pestek winogron
    szczypta soli

    rozczyn:
    1/2 szkl. ciepłego mleka
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mąki

    nadzienie:
    150 g twarogu
    1 żółtko
    3 łyżeczki puree z dyni
    3 łyżeczki cukru z wanilią
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Dyniowe pierogi na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka,drożdży,1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
  • 2. Składniki nadzienia połączyć ze sobą by powstała gęsta pasta.

  • 3. Do miski wsypać mąkę,dodać puree z dyni,jajko,olej,sól i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto,oprószyć mąką,miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na płat o grubości 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wyciąć kółka,lekko rozciągnąć,nałożyć łyżeczkę nadzienia,zlepić i uformować w dłoniach kulkę. Kulki ułożyć na oprószonej mąką stolnicy lub blacie pozostawiając kilka minut do podrośnięcia.
    W tym czasie zagotować w dużym garnku wodę. Jeżeli mamy wkładkę do gotowania na parze to należy włożyć do garnka,jeżeli nie to na garnek założyć ściereczkę i przymocować ją mocną gumką. Kiedy woda zacznie się gotować ułożyć po kilka pierogów,tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykryć miską lub drugim garnkiem. Gotować 10 minut każdą porcję pierogów. Ważne aby podczas gotowania nie podnosić miski,pierogi mogą opaść.
    Pierogi podawać polane roztopionym masłem z przyrumienioną cebulką.

Porady

Tak przygotowałam puree z dyni: Dynię porządnie umyłam,wytarłam i pokroiłam na cząstki. Miąższ i nasiona należy usunąć. Kawałki dyni ułożyłam na dużej blaszce piekarnikowej,wstawiłam do pieca i piekłam 40 minut w temp. 180 stopni. Podczas pieczenia wytworzyło się dużo wody więc lekko przestudzoną dynię osączyłam na sicie by puree nie było za rzadkie. Delikatnie łyżką oddzieliłam miąższ od skórek. Skórki wyrzuciłam,miąższ zmiksowałam na papkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.9 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluski na parze

To może cię zainteresować