Pierogi dyniowe z serem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne złociste dyniowe pierogi , które zachwycają smakiem i kolorem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki gęstego puree z dyni
    1 łyżka oleju,
    około 1/3 szklanki ciepłej wody


    Nadzienie:
    500g twarogu półtłustego,
    4 łyżki cukru,
    1 jajko,
    skórka z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi dyniowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem,dodajemy jajko, cukier, oraz otartą skórkę z cytryny i mieszamy.Dynię kroimy w plastry i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Plastry dyni wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut. Studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy bardzo dokładnie blenderem na gładkie puree.
  • 2. Ciasto : Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy puree z dyni, oliwę i stopniowo wlewamy ciepłą wodą. Zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto i rozwałkowujemy na placek o grubości 5mm. Szklanką wycinamy koła, na każdym z nich układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 2-3 minut od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować