Pierogi dyniowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem,dodajemy jajko, cukier, oraz otartą skórkę z cytryny i mieszamy.Dynię kroimy w plastry i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Plastry dyni wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut. Studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy bardzo dokładnie blenderem na gładkie puree.
2.Ciasto : Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy puree z dyni, oliwę i stopniowo wlewamy ciepłą wodą. Zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto i rozwałkowujemy na placek o grubości 5mm. Szklanką wycinamy koła, na każdym z nich układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 2-3 minut od wypłynięcia.
Komentarze