Pierogi rusko-dyniowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przed świętami sporo testujemy dziś i ja tak testowałam nowy farsz do pierożków - no nie tak do końca nowy bo urozmaicony i tak powstały dziś. PIEROGI RUSKO-DYNIOWE polane olejem dyniowym i posypane posiekanymi prażonymi pestkami dyniowymi. Naprawdę bardzo bardzo smaczne wyszły i są świetną wersją pierogów nawet na święta.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    2 szklanki mąki poznańskiej
    ok.1 szklanki ciepłej wody
    3 łyżki oliwy / oleju / lub masła
    sól - szczypta

    farsz:

    ugotowane ziemniaki 5 sztuk średnich
    twaróg 250 g
    1 szklanka miąższu z pieczonej dyni Hokkaido
    cebula 1 szt
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek

    omasta:

    1 łyżka oleju z pestek dyni
    1 łyżka posiekanych prażonych pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie Ser

Pierogi rusko-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi RUSKO - DYNIOWE 1. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie, ostudzić. Przełożyć do wysokiego naczynia, dodać twaróg, upieczony - rozdrobniony miąższ z dyni, ugotowane i zmielone ziemniaki, sól oraz pieprz i całość dokładnie wymieszać.

    Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto.
    Dobrze jest też odstawić ciasto "na odpoczynek" tak na 15 - 30 min.owinięte w folie spożywczą.

    Po tym czasie ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać farsz i lepić pierożki. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minuty. Gotowe pierogi polać olejem dyniowym i posypać posiekanymi prażonymi pestkami dyniowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dynia Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować