Przeważnie każdy robi tradycyjną fasolkę po bretońsku. Ja postanowiłam zrobić jej inną wersję dodając do niej dynię. To moja pyszna i rozgrzewająca propozycja na jesiennie danie z dodatkiem dyni piżmowej i papryczki chili.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
0.5 kg fasoli ( najlepiej ją namoczyć przez całą noc do rana )
300 g kiełbasy
200 g boczku
1 duża marchewka
1 duża cebula
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, mielone chili
3 łyżki przecieru pomidorowego
500 g miąższu dyni piżmowej
Dyniowa fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namoczoną fasolę zalewamy wodą tak by woda była na 3-5 cm nad fasolą i gotujemy do miękkości. Dodajemy pokrojony miąższ dyni oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i dalej gotujemy aż dynia zacznie się rozpadać a marchewka zmięknie. Cebulę obieramy i drobno siekamy w kostkę po czym podsmażamy na rumiano. Kiełbasę i boczek kroimy w duża kostkę i również podsmażamy. Do miękkiej fasoli i rozpadniętej dyni dodajemy podsmażoną cebulkę oraz mięsko. Dolewamy ewentualnie szklankę wody jeśli wydaje nam się za gęsta. Podprawiamy. I jeszcze przez chwilkę gotujemy.
Komentarze