DYNIOWA FASOLKA PO BRETOŃSKU

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przeważnie każdy robi tradycyjną fasolkę po bretońsku. Ja postanowiłam zrobić jej inną wersję dodając do niej dynię. To moja pyszna i rozgrzewająca propozycja na jesiennie danie z dodatkiem dyni piżmowej i papryczki chili.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0.5 kg fasoli ( najlepiej ją namoczyć przez całą noc do rana )
    300 g kiełbasy
    200 g boczku
    1 duża marchewka
    1 duża cebula
    sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, mielone chili
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    500 g miąższu dyni piżmowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dyniowa fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczoną fasolę zalewamy wodą tak by woda była na 3-5 cm nad fasolą i gotujemy do miękkości. Dodajemy pokrojony miąższ dyni oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i dalej gotujemy aż dynia zacznie się rozpadać a marchewka zmięknie. Cebulę obieramy i drobno siekamy w kostkę po czym podsmażamy na rumiano. Kiełbasę i boczek kroimy w duża kostkę i również podsmażamy. Do miękkiej fasoli i rozpadniętej dyni dodajemy podsmażoną cebulkę oraz mięsko. Dolewamy ewentualnie szklankę wody jeśli wydaje nam się za gęsta. Podprawiamy. I jeszcze przez chwilkę gotujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować