Dwuwarstwowy deser jaglany z malinami

2 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na pyszny i zdrowy deser, a'la popularne Monte.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
    2 filiżanki wody
    3 łyżki masła orzechowego
    2 czubate łyżki miodu lub 3 syropu klonowego
    200 ml napoju owsianego/migdałowego/chudego mleka
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    garść orzechów laskowych
    12 malin
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dwuwarstwowy deser jaglany z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy na sitku pod wrzątkiem, a następnie pod zimną wodą. Przekładamy ją do rondelka i zalewamy wodą. Od zagotowania liczymy około 12 minut, aż kasza będzie miękka i prawie cała woda wyparuje. Wyłączamy gaz i odstawiamy rondelek pod przykryciem. Kiedy kasza lekko przestygnie umieszczamy ją w blenderze kielichowym. Dodajemy masło orzechowe, miód lub syrop klonowy, mleko i sól. Miksujemy na bardzo gładką masę. Połowę przekładamy do miski i łączymy łyżką z kakao. Dzielimy na 4 małe słoiczki. Uzupełniamy do końca jasną masą. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, całą noc. Orzechy zawijamy w ściereczkę i kruszymy za pomocą wałka. Deser dekorujemy świeżymi malinami i kawałkami orzechów. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować