Dwukolorowy deser jaglany w słoiku

4.5 (163 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Syta i zdrowa słodkość, idealna na wynos, która świetnie smakuje podana z blanszowanymi orzechami laskowymi

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
    5 łyżek płynnego miodu
    1 łyżka siemienia lnianego
    2 łyżki płatków migdałowych
    1 czubata łyżka ciemnego kakao
    1 łyżeczka oleju/masła kokosowego
    4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zebra Desery Pudding

Dwukolorowy deser jaglany w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną wsypać do sitka i dokładnie wypłukać pod gorącą, bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki.
    Kaszę przełożyć do rondelka, dodać siemię lniane oraz płatki migdałowe i całość zalać wodą, aż składniki będą całkowicie zakryte. Gotować przez około 15-20 minut, do miękkości często mieszając. Po ugotowaniu pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać tłuszcz kokosowy, 4 łyżki miodu i zmiksować blenderem lub w rozdrabniaczu na kremową, gładką masę. Kaszę podzielić na pół - do jednej części dodać kakao i 1 łyżkę miodu, wymieszać.
    Kolorowe warstwy wykładać naprzemiennie do słoiczków, wierzch posypać blanszowanymi orzechami. Przed podaniem schłodzić w lodówce, smacznego!

Porady

Jeżeli kasza będzie twarda, a woda wsiąknie, należy jej dolać i dalej gotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza jaglana Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować