Dwukolorowy deser jaglany w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną wsypać do sitka i dokładnie wypłukać pod gorącą, bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki.
Kaszę przełożyć do rondelka, dodać siemię lniane oraz płatki migdałowe i całość zalać wodą, aż składniki będą całkowicie zakryte. Gotować przez około 15-20 minut, do miękkości często mieszając. Po ugotowaniu pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać tłuszcz kokosowy, 4 łyżki miodu i zmiksować blenderem lub w rozdrabniaczu na kremową, gładką masę. Kaszę podzielić na pół - do jednej części dodać kakao i 1 łyżkę miodu, wymieszać.
Kolorowe warstwy wykładać naprzemiennie do słoiczków, wierzch posypać blanszowanymi orzechami. Przed podaniem schłodzić w lodówce, smacznego!
Porady
Jeżeli kasza będzie twarda, a woda wsiąknie, należy jej dolać i dalej gotować.
Komentarze