Dwubarwne ciasto z brzoskwiniami z kremem budyniowym pod złotymi listkami

3.33 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jesień za oknem w pełni , u mnie na talerzu też:) Tym razem na deser , złote liście opadły na ciasto olejowe z brzoskwiniami pokryte kremem na soku brzoskwiniowym . Bardzo smaczne , szybkie w przygotowaniu , z dostępnych składników .

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Listki:
    1 opakowanie ciasta francuskiego - 275 g.
    Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka oleju
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Krem:
    3 szklanki soku brzoskwiniowego
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    250 g. margaryny
    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń - 820 g.
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm . x 38 cm.
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Dwubarwne ciasto z brzoskwiniami z kremem budyniowym pod złotymi listkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dwubarwne ciasto z brzoskwiniami z kremem budyniowym pod złotymi listkami 1. Ciasto francuskie rozwijam , układam na blasze , piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę i kruszę na drobne listki .
  • Dwubarwne ciasto z brzoskwiniami z kremem budyniowym pod złotymi listkami 2. Jajka ubijam z solą , cukrem waniliowym i cukrem na puch , ciągle miksując dodaję olej oraz mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia . Ciasto dzielę na pół , do jednej połowy dodaję kakao , mieszam . Na blaszkę wykładam ciasto jasne , na cieście jasnym wykładam ciasto brązowe , na cieście układam pokrojone brzoskwinie . Ciasto piekę ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
  • Dwubarwne ciasto z brzoskwiniami z kremem budyniowym pod złotymi listkami 3. 2 szklanki soku doprowadzam do zagotowania , wlewam zmiksowany pozostały sok z cukrem i cukrem waniliowy i mąką , gotuję budyń , studzę . Margarynę ucieram na puch , dodaję po łyżce budyń , ucieram na puch .
  • Dwubarwne ciasto z brzoskwiniami z kremem budyniowym pod złotymi listkami 4. Na ciasto wykładam krem , krem posypuję listkami z ciasta francuskiego . Ciasto wstawiam do lodówki na 2 godziny .

Porady

Ugotowany budyń musi mieć temperaturę jednakową z margaryną , inaczej może się zważyć . Ja ciasta i budyń przygotowuje na wieczór , dzień przed ucieraniem kremu i składania ciasta .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ciasto francuskie Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować