Ciasto z kremem budyniowym, z brzoskwiniami i cytrynową pianką

  • wyświetlono: 1530 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Dla wielbicieli lekkich ciast mam bardzo pyszną propozycję na ciasto na biszkopcie, z kremem budyniowym z pysznymi brzoskwiniami i lekką cytrynową pianką. Ciasto jest niezwykle pyszne i zapewniam, że posmakuje każdemu. Jest takie w sam raz. Filiżanka kawy i mamy pyszny podwieczorek. A i gości można nim poczęstować. Zachęcam, upieczcie koniecznie. Zapraszam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
20 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 pełne szklanki mleka
pół szklanki cukru pudru
5 połówek brzoskwiń w syropie

Pianka:
1 cytrynowa galaretka
250 ml gorącej wody
250 ml śmietanki kremówki 30 %
ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:
5 dag białej czekolady
5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z kremem budyniowym, z brzoskwiniami i cytrynową pianką

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
  • 2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia budyniu cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Brzoskwinie dokładnie odsączamy z syropu i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt.
  • 3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku, w zależności czy chcemy mieć słodką czy kwaśną piankę. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Ciasto wkładamy do stężenia do lodówki na kilka godzin.
  • 4. Dekoracja i podanie: Ciasto kroimy na kawałki. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nimi każdy kawałek ciasta i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na 500 ml mleka każdy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobiszkoptkrem budyniowybrzoskwinieowoceciasto z owocamilekkie ciastodla gościPoczęstunekciasto z piankądomowe ciastociasto z kremem budyniowym

Komentarze

Podobne przepisy

Puchatek - ciasto z kremem

Dodane przez: czekoladka

Puchatek - ciasto z kremem budyniowym

Bardzo smaczne i niezwykle delikatne...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO BEZOWE Z PIANKĄ JOGURTOWĄ I BRZOSKWINIAMI

Ciasto bardzo pyszne, chrupiące.

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: juchab

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Wiadomo, że połączenie maku i jabłek...

Ananasowe z kremem budyniowym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto ananasowe z kremem budyniowym

Delikatny biszkopt przełożony lekkim...

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Ciemny biszkopt, krem z jabłek...

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

To proste, jasno-ciemne, ucierane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE