Szybkie ciasto z brzoskwiniami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt z 5 jaj: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywno, kolejno dodawać po 1 żółtku nadal ubijając. Mąkę przesiewać, mieszając łyżką delikatnie ciasto. Przesiać kakao, wymieszać delikatnie.
Piec ok 40 min w 180 st C.
2.Brzoskwinie pokroić w plasterki, odcedzić na sitku.
3.Sporządzić krem: Z 1/2l mleka odlać 1/2 szkl. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szkl mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń.
4.Na upieczonym, zimnym biszkopcie ułożyć brzoskwinie, na nie rozsmarować masę. Polać z wierzchu polewą.
Komentarze