Gołąbki z mięsnym farszem w czerwonej i włoskiej kapuście

  • wyświetlono: 926 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Syte, smaczne gołąbki zawijane w kapustę włoską i czerwoną.

  • 120min

Składniki

12 liści młodej kapusty włoskiej
9 liści młodej kapusty czerwonej

Farsz:
800 g mielonego mięsa
150 g obranej cebuli
3 ząbki świeżego czosnku
450 g suchego ryżu
sól, pieprz czarny, vegeta, chilli- do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z mięsnym farszem w czerwonej i włoskiej kapuście

  • młoda czerwona kapusta1. Wybieramy młodą, zdrową czerwoną kapustę. Myjemy.
  • młoda kapusta włoska2. Wybieramy młodą, zdrową kapustę włoską. Myjemy.
  • sparzony liść kapusty włoskiej3. Liście z kapusty włoskiej oddzielamy na pojedyncze, zaparzamy w osolonym wrzątku kilka min. Wycinamy z nich twardy nerw.
  • sparzanie czerwonej kapusty4. Tak samo postępujemy z kapustą czerwoną.
    Jeśli główka jest mala wkładamy ją do garnka w całości, wycinamy ze środka głąb. Do wody wlewamy nieco octu, aby utrzymać piękny fioletowy kolor.
  • ryż suchy5. Przygotowanie farszu:
    Suchy ryż płukamy w zimnej wodzie. Gotujemy w osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzamy. Wykładamy do miski i najlepiej gorący mieszamy z pozostałymi składnikami, tj mięsem, warzywami.
  • zmielone mięso woł.- wieprz.6. Mięso surowe myjemy, kroimy na kawałki, mielimy w maszynce do mięsa. Tak samo mielimy czosnek i cebulę.
  • ryż z mięsem7. Mięso mieszamy z ugotowanym gorącym ryżem. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  • farsz na liściu kapusty włoskiej8. Na każdy liść nakładamy porcję przygotowanego farszu.
  • zwijanie liścia z farszem9. Liść zwijamy, najpierw 2 boki do środka.
  • zwinięty liść kapusty włoskiej10. A potem ciasno w rulonik.
  • zwinięty gołąbek z kapusty czerwonej11. Tak samo postępujemy z czerwoną kapustą.
  • gołąbki poukładane w rondlu12. Gotowe gołąbki układamy ciasno, ale obie kapusty- osobno w płaskich rondlach. Na dno układamy liście kapusty.
  • poukładane w rondlu gołąbki z czerwonej kapusty13. I tak samo postępujemy z gołąbkami z czerwonej kapusty.
  • gołąbki z przyprawami i koncentratem pomidorowym14. Gołąbki posypujemy przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy- według uznania.
  • gołąbki czerwone w rondlu15. Tak samo robimy w przypadku kapusty czerwonej.
  • duszenie gołąbków w rondlu16. Gołąbki w rondlach zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy, dusimy do miękkości.
  • gołąbki z czerwonej kapusty17. Gołąbki podajemy na obiad jako samodzielne, syte danie z pieczywem lub ziemniakami. Polewamy wytworzonym sosem, zagęszczonym śmietaną lub z keczupem.
  • gołąbki z kapusty włoskiej18. Smacznego :)

Porady

Mięso mielone może być wołowo- wieprzowe lub drobiowe, albo mieszane. Ja czasem dodaję mięso ugotowane z rosołu.
Mięso z ryżem możemy przesmażyć krótko, ale nie ma takiej potrzeby, bo gotowe gołąbki będziemy jeszcze dusić w sosie.
Ryż możemy zastąpić dowolną kaszą, np perłową lub pęczakiem.
Do farszu możemy dodać grzyby.
Kapusty młodej, nowej nie parzymy zbyt długo. Liście nie mogą być zbyt miękkie, ani mocno nasiąknięte wodą, bo będą się rozrywać podczas zawijania z farszem.
Danie można odgrzewać oraz zamrażać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżdanie jednogarnkowelatocebulaczosnekkapusta włoskakuchnia polskajesieńzdrowie na talerzukapusta czerwonagłowne danie mięsnemój przepisgłówne danie warzywnegołąbki z włoskiej kapustygołąbki w czerwonej kapuściesyte danie mięsno- warzywnena syty obiadmięso mielone wołowo- wieprzowenadzienie mięsno- ryżowedekoracyjne danie na przyjęcie rodzinnegołąbki z mięsnym farszem w czerwonej i włoskiej kapuście

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe

Dodane przez: ziutula

gołąbki drobiowe we włoskiej kapuście ze...

gołąbki z szybkowara są delikatne,...

Gołąbki z kaczką i kaszą

Dodane przez: Iwona75

Gołąbki z kaczką w fioletowej kapuście

Do zrobienia gołąbków wykorzystałam...

Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym

Takie gołąbki kojarzą mi się z...

image-28ckqdf

Dodane przez: beniawojt

Schab z grzybami ukryty w włoskiej kapuście

Smaczna propozycja na świąteczny...

image-1flkk3p

Dodane przez: kasiam1906

Gołąbki we włoskiej kapuście

Gołąbki w włoskiej kapuście zaczęłam...


Żeberka duszone w kapuście włoskiej z papryką

Dodane przez: Martyna1991

Żeberka duszone w kapuście włoskiej z papryką

Żeberka to dość kaloryczne mięso...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.