Soczyste żeberka w lekko słodkim sosie, którego bazę stanowi wino Marsala i miód.
Składniki:
około 800g - 1 kg żeberek u mnie z dzika, jeśli nie mamy możemy zastąpić wieprzowymi
marynata: sól morska, kawałek imbiru, czosnek, miód, papryka słodka, pieprz cayenne, wędzona papryka, olej rzepakowy
łyżka klarowanego masła
kieliszek wina marsala
opcjonalnie 2 łyżki miodu
3 cebule lub 250 g szalotek
liść laurowy, ziele angielskie
sałatka:
czerwona cykoria, sałata strzępiasta, lodowa
pomarańcza czerwona i pomarańczowa
pistacje, przetarte w moździerzu
szczypta otartej skórki pomarańczowej i cytrynowej
olej lniany
pieprz kolorowy
Żeberka dzika duszone w winie marsala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata:
Imbir i czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki na marynatę ze sobą mieszamy.
2.Nacinamy tłuszcz na żeberkach. Mieszanką przypraw nacieramy mięso. Odstawiamy je do lodówki na noc.
3.W garnku o grubym dnie roztapiamy masło. Na dnie garnka układamy żeberka tłuszczem do dołu. Kilka minut smażymy je na dużym ogniu. Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości. Podlewamy winem Marsala. Dodajemy liść i ziele angielskie. Dusimy do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. W razie potrzeby podczas duszenia podlewamy winem lub wodą.
4.Mięso dzielimy na porcje (ja oddzieliłam od kości). Podajemy z cebulką i sosem spod duszenia oraz lekką sałatką z czerwoną pomarańczą.
Komentarze