Żeberka dzika duszone w winie marsala

0 (0 ocen)

Soczyste żeberka w lekko słodkim sosie, którego bazę stanowi wino Marsala i miód.

Składniki:

  • około 800g - 1 kg żeberek u mnie z dzika, jeśli nie mamy możemy zastąpić wieprzowymi
    marynata: sól morska, kawałek imbiru, czosnek, miód, papryka słodka, pieprz cayenne, wędzona papryka, olej rzepakowy

    łyżka klarowanego masła
    kieliszek wina marsala
    opcjonalnie 2 łyżki miodu
    3 cebule lub 250 g szalotek
    liść laurowy, ziele angielskie

    sałatka:
    czerwona cykoria, sałata strzępiasta, lodowa
    pomarańcza czerwona i pomarańczowa
    pistacje, przetarte w moździerzu
    szczypta otartej skórki pomarańczowej i cytrynowej
    olej lniany
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka dzika duszone w winie marsala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata:
    Imbir i czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki na marynatę ze sobą mieszamy.
  • 2. Nacinamy tłuszcz na żeberkach. Mieszanką przypraw nacieramy mięso. Odstawiamy je do lodówki na noc.
  • 3. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło. Na dnie garnka układamy żeberka tłuszczem do dołu. Kilka minut smażymy je na dużym ogniu. Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości. Podlewamy winem Marsala. Dodajemy liść i ziele angielskie. Dusimy do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. W razie potrzeby podczas duszenia podlewamy winem lub wodą.
  • 4. Mięso dzielimy na porcje (ja oddzieliłam od kości). Podajemy z cebulką i sosem spod duszenia oraz lekką sałatką z czerwoną pomarańczą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować