Duszone mięso z kapustą, marchewką i pieczarkami

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To smaczne, szybkie danie jedno garnkowe. Mięso wieprzowe wspaniale komponuje się z pieczarkami, marchewką, kapustą i aromatycznym koperkiem. Doskonały pomysł na szybki obiad lub danie na wczesną kolacje.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg. poszatkowanej kapusty białej
    0,5 kg. mięsa z szynki wieprzowej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka
    30 dag. pieczarek
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    3 łyżki posiekanego koperku
    1 listek laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka przyprawy do mięs
    sól, pieprz, przyprawa Harissa do smaku
    ok. 1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone mięso z kapustą, marchewką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Na oleju obsmażam na rumiano pokrojone w kostkę mięso, posypuję przyprawą do mięs, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, wodę i duszę ok. 40 minut. We wrzącej wodzie obgotowuje kapustę, cedzę. Na patelni, na maśle szklę pokrojoną cebulę i czosnek, dodaję pokrojone pieczarki oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, podsmażam. Do mięsa dodaję kapustę, pieczarki z marchewką, duszę ok. 20 minut, dodaję koperek, przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą, mieszam.

Porady

Tak przygotowaną kapustę z mięsem można podać do ziemniaków lub do pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Marchewka Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować