Krokiety najczęściej kojarzą nam się z kiszoną kapustą i suszonymi prawdziwkami..a dziś u mnie tak na opak. Słodka kapusta i pieczarki...a jak jest pysznie
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody gazowanej
1/2 szklanka mleka
2 jajka lub 1 duże wiejskie
2 łyżki oleju
szczypta soli
farsz:
1/4 główki średniej kapusty
500 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
panierka:
szklanka bułki tartej
1 jajko
Krokiety z pieczarkami i słodką kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól. Gotujemy do miękkości.
*Cebulę siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju, dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, zrumieniamy. Dokładamy osączoną kapustę. Smażymy razem ok 5 minut.
*Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki.
*Na każdy naleśnik nakładamy 2-3 łyżki farszu, składamy w kopertę.
* Każdy gotowy krokiet panierujemy w jajku, w bułce tartej , obsmażamy na rumiano z obu stron.
Komentarze