Duszona wątróbka z cukinią

0 (0 ocen)

Taka wątróbka szczególnie przypadnie do gustu Osobom lubiącym zdecydowane smaki. Wątróbka w sosie chrzanowo - musztardowym z ziarnami gorczycy oraz kolendry. Jako sezonowy dodatek - cukinia.

Składniki:

  • około 500 g wątróbki wieprzowej
    1 większa cukinia (500g)
    1 duża biała cebula
    1 szklanka wody
    2 łyżki masła
    3 łyżki śmietany 12%
    2 - 3 łyzki mąki pszennej
    5 łyżeczek chrzanu ze słoika
    2 łyżki musztrady sarepskiej
    po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy białej i owoców kolendry
    1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Duszona wątróbka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszona wątróbka z cukinią 1. W rondlu rozpuścić masło, dodać ziarna gorczycy i kolendry oraz posiekaną w paski cebulę. Dusić 5 min.
  • Duszona wątróbka z cukinią 2. Wątróbkę umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki. Dokładnie wysuszoną obficie oprószyć mąką. Dołożyć do rondla i kilka minut dusić, aż będzie wyraźnie ścięta.
  • Duszona wątróbka z cukinią 3. Całość podlać wodą. Dodać cukinię pokrojoną w paski, Vegetę i pieprz ziołowy. Dusić około 15 min, co jakiś czas mieszając.
  • Duszona wątróbka z cukinią 4. Następnie dodać śmietanę, musztardę i chrzan - wymieszać. Całość jeszcze chwilę dusić. Danie doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować