Taka wątróbka szczególnie przypadnie do gustu Osobom lubiącym zdecydowane smaki. Wątróbka w sosie chrzanowo - musztardowym z ziarnami gorczycy oraz kolendry. Jako sezonowy dodatek - cukinia.
Składniki:
około 500 g wątróbki wieprzowej
1 większa cukinia (500g)
1 duża biała cebula
1 szklanka wody
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany 12%
2 - 3 łyzki mąki pszennej
5 łyżeczek chrzanu ze słoika
2 łyżki musztrady sarepskiej
po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy białej i owoców kolendry
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
cukier do smaku
sól do smaku
Duszona wątróbka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozpuścić masło, dodać ziarna gorczycy i kolendry oraz posiekaną w paski cebulę. Dusić 5 min.
2.Wątróbkę umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki. Dokładnie wysuszoną obficie oprószyć mąką. Dołożyć do rondla i kilka minut dusić, aż będzie wyraźnie ścięta.
3.Całość podlać wodą. Dodać cukinię pokrojoną w paski, Vegetę i pieprz ziołowy. Dusić około 15 min, co jakiś czas mieszając.
4.Następnie dodać śmietanę, musztardę i chrzan - wymieszać. Całość jeszcze chwilę dusić. Danie doprawić do smaku.
Komentarze