800 g. wątróbki z indyka
pół dużej papryki
1 cebula czerwona
1 cebula biała
1 mała marchewka
100 ml śmietany 30%
mąka do
olej do smażenia
sól, pieprz,papryka ostra
Wątróbka duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyć, oczyścić, zalać mlekiem i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny(można na całą noc).
2.Wyjąć z mleka, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i posypać mąką.
3.Marchw umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
5.Cebulę pokroić w piórka, paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski.
6.Olej rozgrzać na dużej patelni, wrzucić warzywa i smażyć ok 5 minut .
7.Dodać wątróbkę i smażyć ok 10 minut na wolnym ogniu stale mieszając.
6.Po tym czasie dodać śmietanę i dusić wszystko jeszcze chwilę. Tuż przed podaniem doprawić solą pieprzem i papryką.
Smacznego.
Komentarze