Duszona łopatka w sosie z papryką i marchewką podana na ryżu białym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy, odstawiamy do przestudzenia.
Łopatkę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w cienkie plastry i obtaczamy w mące.
Marchew oraz selera obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na mniejsza kostkę
Plastry mięsa obtoczone w mące podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoto z obu stron.
w większym garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy startą marchew i seler. Podsmażamy aż zmienią kolor, po czym dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę smażymy. Wkładamy przesmażone wcześniej mięso, zalewamy woda , wrzucamy liść selera , przyprawiamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem az mięso będzie miękkie.Od czasu do czasu mieszamy.
Podajemy z ryżem, i ogórkiem kiszonym, smacznego!
Porady
zdjecia sa róznej rodzielczosci, mniejsze i większe.
Komentarze