Duszona łopatka w sosie z papryką i marchewką podana na ryżu białym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

smaczny obiad-polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 torebki ryżu białego
    około 700 g łopatki wieprzowej
    2 średnie marchewki
    100 g selera
    2 czerwone papryki
    1 mniejsza żółta papryka

    przyprawy do smaku:
    papryka ostra i słodka
    bazylia
    świeżo zmielony pieprz kolorowy
    sól morska
    liśc selera
    masło
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Duszona łopatka w sosie z papryką i marchewką podana na ryżu białym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy, odstawiamy do przestudzenia.
    Łopatkę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w cienkie plastry i obtaczamy w mące.
    Marchew oraz selera obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na mniejsza kostkę


    Plastry mięsa obtoczone w mące podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoto z obu stron.

    w większym garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy startą marchew i seler. Podsmażamy aż zmienią kolor, po czym dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę smażymy. Wkładamy przesmażone wcześniej mięso, zalewamy woda , wrzucamy liść selera , przyprawiamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem az mięso będzie miękkie.Od czasu do czasu mieszamy.

    Podajemy z ryżem, i ogórkiem kiszonym, smacznego!

Porady

zdjecia sa róznej rodzielczosci, mniejsze i większe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.47 (204 ocen)

Zdobywca nagrody

grzyby mięso

4.51 (144 ocen)

Duszona łopatka

To może cię zainteresować