Duszona łopatka wołowa w sosie własnym

  • wyświetlono: 1695 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tak przyrządzone mięso jest niesamowicie kruche i delikatne w smaku.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

800 g łopatki wołowej
5 łyżek mąki
50 ml oleju
600 ml bulionu wołowego
4 ogórki kiszone
200 ml kwasu z ogórków kiszonych
1 żółta papryka
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Duszona łopatka wołowa w sosie własnym

  • Duszona łopatka wołowa w sosie własnym1. Mięso kroimy na dowolne, większe kawałki. Obtaczamy w mące podsmażamy na oleju.
    Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone ogórki oraz kwas z ogórków. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 120 min. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, dusimy bez przykrycia 15 min. Mąkę (1 łyżka) mieszamy z zimną wodą (100 ml), dodajemy do całości, zagotowujemy, cały czas mieszając.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wołowinamięso w sosiemięso duszonełopatka wołowaKruche mięso w sosie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1jynm4l

Dodane przez: Monika Matysiak

Łopatka duszona w sosie śliwkowym

Jeśli szukacie pomysłu na uroczysty,...

image-0kl1f04

Dodane przez: Renata 9

Łopatka w sosie własnym

Pyszne mięsko jako dodatek do drugiego...

łopatka duszona w pieczarkach

Dodane przez: klementynka

łopatka duszona w pieczarkach

Lubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza...

pręga wołowa

Dodane przez: wiesiołek

Pręga wołowa duszona w warzywach

Pręga inaczej gicz to jedyne mięso...

Żeberka duszone w gęstym sosie

Dodane przez: justi2401

Żeberka w sosie własnym

Porządne kawałki mięsa duszone...

Karkówka duszona w sosie własnym z marchewką i kolorowym pieprzem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Karkówka duszona w sosie własnym z marchewką...

Pyszna, soczysta karkówka z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE