Do ich przygotowania koniecznie zaproście dzieci do pomocy.
Składniki:
210 g puree z dyni ( może być mrożona)
200 g mąki żytniej
260 g mąki pszennej
2 opakowania drożdży instant
100 ml mleka
10 g cukru
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatkowo:
70 g czekolady gorzkiej
50 ml mleka
1 białko
2 łyżki mleka
Drożdżowo-dyniowe pierniczki bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Puree z dyni rozmrozić i krótko zagotować, aby masa zrobiła się aksamitna i aby odparowała nadmiar wody. Do miski przełożyć oba rodzaje mąki. Dodać drożdże, cukier i wymieszać. Mleko podgrzać wymieszać z przyprawą do piernika i podgrzać. Do mąk dodać jajko, żółtko i puree z dyni.
2.Miskę włożyć do robota kuchennego, wpiąć hak do zagniatania ciasta i zacząć zagniatać stopniowo dodając mleko.Zagniatać około 5 minut. Następnie ciasto wyłożyć do miski. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia . Gdy to nastąpi ciasto ponownie lekko wyrobić. Każde rozwałkować na płat o grubości około 5-6 mm.
3.Foremkami w świątecznych kształtach wycinać ciasteczka. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Do miseczki przełożyć białko, dodać mleko i roztrzepać. Pędzelkiem nakładać glazurę na każdy pierniczek. Piec ciasteczka w 180 st około 8-10 minut ( do zrumienienia), odkładać do ostygnięcia na kratce.
4.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Wymieszać dokładnie z mlekiem. Dekorować pierniczki w ulubiony sposób ( ja maczałam w polewie połowę pierniczka po czym odkładałam na kratkę do zastygnięcia). Smacznego!
Komentarze