Pierniczki dyniowe

4.47 (201 ocen)

To najlepsze pierniczki jakie jadłam, pięknie pachną i są mięciutkie, nie muszą długo leżakować, aby zmiękły. Na pewno zagoszczą u mnie na święta, ponieważ zakonserwowałam dyniowe puree.

Składniki:



  • 1 szklanka puree z dyni,
    150g miękkiego masła,
    1 jajko,
    1,5 szklanki cukru,
    2,5 szklanki mąki,
    2 łyżeczki cynamonu,
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
    1 łyżeczka mielonych goździków,
    1 płaska łyżeczka soli,
    0,5 łyżeczki sody,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

4.47 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniczki dyniowe 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
  • Pierniczki dyniowe 2. Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ucieramy całość kilka minut. Następnie dodajemy jajko i ucieramy jeszcze 1-2 minuty.
  • Pierniczki dyniowe 3. Do masy dodajemy dynie i miksujemy aż składniki się połączą. Stopniowo dodajemy mąkę mieszając już łyżką aż do połączenia się składników.
  • Pierniczki dyniowe 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości kasztana, układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy.
  • Pierniczki dyniowe 5. Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu ciasteczka możemy polukrować. Smacznego :)

Porady

1) Puree z dyni zwyczajnej, ponieważ jest mocno wodniste, należy odsączyć dokładnie np. na gazie. 2) Ilość mąki zależy od rodzaju puree. Jeżeli puree będzie "mokre", wówczas należy dodać troszkę więcej mąki lub formować kulki rękoma obsypanymi mąką, bowiem ciasto będzie się kleiło. 3) Można użyć zamiast zwykłego cukru cukier brązowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować