Miękkie, wilgotne i pyszne. Ciasto drożdżowe które pięknie rośnie ,
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
540 g mąki pszennej
80 g cukru
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka
Masa serowa:
50 g masła
pół szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru wanilinowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
nutella
Drożdżówki z serem i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem serowym i posmarować nutella. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm - bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 - 25 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Polukrować, odrywać i podawać.
Porady
Zamiast nutelli można użyć innych składników np. słodkie kakao, owoce
Komentarze