Drożdżówki z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, odrobiny mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy na około 15 minut. Mąkę mieszamy z solą i resztą cukru. Dodajemy mleko, jedno jajko, olej oraz zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto (można to zrobić w maszynce). Odstawiamy na pół godziny pod ściereczką do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy raz jeszcze krótko i rozwałkowujemy na grubość 2-3 milimetrów. Kroimy długie pasy o szerokości ok. 5 cm. Układamy obraną z foliowej osłonki parówkę na początku paska lekko na ukos i kręcimy parówką dotąd, aż będzie zawinięta do końca. Gdy już mamy gotowe wszystkie drożdżówki, układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Roztrzepujemy drugie jajko i smarujemy nim wyrośnięte drożdżówki. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut do zrumienienia.
Jeśli jakimś cudem nie zostaną pochłonięte od razu, spokojnie można je po upieczeniu zamrozić, potem prosto z zamrażalnika do nagrzanego piekarnika - mały szronik sprawi, że utworzy się chrupiąca skórka.
Co jest jeszcze fajne? Że po upieczeniu pomiędzy ciastem a parówką robi się mały luzik, w który można wcisnąć keczup, majonez lub musztardę. Lub wszystko naraz, jeśli ktoś lubi:)
Smacznego:)
Komentarze