Drożdżówki z malinami i twarożkiem

0 (0 ocen)

Pyszne drożdżówki z twarożkiem i owocami.

Składniki:


  • 250 g mąki pszennej
    120 g mąki krupczatki
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju rzepakowego

    2 szklanki malin
    150 g chudego twarogu
    2 łyżki cukru wanilinowego
    żółtko
    łyżka jogurtu
    3 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z malinami i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • 2. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt.

    Twaróg ucieramy z cukrem, jogurtem i żółtkiem.

    Rozsmarowujemy go na cieście po czym posypujemy malinami i wiórkami kokosowymi.

    Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy.

    Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm.

    Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Posypujemy kruszonką.

    Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)

Porady

W zimie można użyć mrożonych malin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować