Mini drożdżówki z twarożkiem

4.5 (198 ocen)

Takimi drożdżówkami częstowała nasza babcia wszystkich małych niejadków w naszej rodzinie.

Składniki:

  • Ciasto

    - 500 g mąki pszennej tortowej;
    - około 200 ml letniego mleka;
    - 70 g roztopionego i ostudzonego masła;
    - 9 g suchych drożdży;
    - 2 jajka;
    - 70 g cukru;
    - 1/2 łyżeczki soli.

    Dodatkowo

    - 400 g twarogu tłustego lub półtłustego;
    - 2 żółtka;
    - 3 łyżeczki cukru waniliowego;
    - 2 łyżeczki cukru zwykłego;
    - 1 małe jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania drożdżówek;
    - ewentualnie cukier puder.
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Mini drożdżówki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wrzuć twaróg i rozetrzyj go widelcem. Następnie dodaj żółtka oraz cukier i cukier waniliowy i połącz składniki.
    Masło rozpuść i poczekaj, aż ostygnie. Mleko podgrzej. Drożdże wymieszaj z przesianą mąką, dodaj pozostałe składniki ciasta (mleko dolewaj stopniowo, aby ciasto nie było bardzo rzadkie), pod koniec dodaj masło. Ciasto ma być dość luźne, ale ma również dobrze się wyrabiać. W razie konieczności dolej więcej mleka lub dosyp mąki. Wyrabiaj do momentu, aż będzie elastyczne. Nawet jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie się kleić, to po wyrastaniu zmieni swoją konsystencję. Uformuj z niego kulę i włóż do miski. Postaw w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.
    Po tym czasie jeszcze chwileczkę zagnieć i podziel na pół. Najpierw rozwałkuj jedną część. Szklaneczką wytnij krążki i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując między nimi odstępy. W każdym krążku na przykład spodem kieliszka delikatnie zrób wgłębienie, a do niego nałóż twarogu i pozostaw jeszcze na około 20 minut.
    Małe jajko wybij na talerz, dolej mleka i roztrzep za pomocą widelca. Przed włożeniem do piekarnika ciasto wysmaruj przygotowanym jajkiem.
    Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku około 15 minut lub do zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika wystudź na kratce. Drożdżówki można oprószyć cukrem pudrem.
    Podobnie należy postąpić z drugą częścią ciasta.
    Z podanych składników wychodzi około 3 dużych płaskich blaszek, małych drożdżówek. Na końcu, z ciasta które pozostaje robię rogaliki. 8 sztuk :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować