Drożdżówki z Malinami, Białą Czekoladą i Migdałami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To było pyszne! Nie ma jak cieplutkie drożdżówki ze szklanką mleka! Smak ciepłych malin i czekolady......sami się przekonajcie! Przepis znalazłam w Kwestia Smaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
    125 ml ciepłego mleka
    50 g cukru pudru
    mała szczypta soli
    280 g mąki pszennej
    2 jajka
    2 żółtka
    50 g miękkiego masła

    Nadzienie:
    60 g białej czekolady
    40 g obranych migdałów
    1 łyżka cukru waniliowego
    ok. 100 g świeżych malin


    do posmarowania: żółtko z mlekiem
    do posypania: cukier puder i świeże maliny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z malinami, białą czekoladą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z Malinami, Białą Czekoladą i Migdałami 1. Do dużej miski wsypujemy sól, przesiewamy mąkę. Robimy dołek, wsypujemy cukier puder, kruszymy drożdże i wlewamy ciepłe mleko, mieszamy delikatnie wszystko w dołku robiąc w ten sposób rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Do małej miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem.
    Po tym czasie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej masy przez ok. 10 minut, następnie wlewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut. Ciasto będzie rzadkie, ale będzie przywierało do ręki. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto trzykrotnie zwiększy swoją objętość. (Wyrośnięte ciasto można wstawić do lodówki i upiec bułeczki później). Ciasto wykładamy na stolnicę opruszoną mąką, rozwałkowujemy je na placek o średnicy 30 cm. Posypujemy całość cukrem waniliowy, startą na tarce białą czekoladą,tartymi migdałami. Na koniec układamy rozdrobnionymi w palcach malinami. Maliny układamy luźno, nie mogą być stłoczone. Zwijamy ciasto w rulon, kroimy na poprzeczne 2,5 cm plastry i układamy w posmarowanej masłem tortownicy rozcięciem do góry. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie wierzch drożdżówek smarujemy żółtkiem z mlekiem.
    Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, udekorować świeżymi malinami i posypać cukrem pudrem.
    SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
    http://blondynkagotuje.blogspot.com/

Porady

SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować