Jogurtowy "Sernik" z Jagodami

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Lubię desery lekkie. Przepis na ten jogurtowiec znalazłam na MW. Często zaglądam na stronę p.Doroty. Każdy jej przepis wychodzi idealnie. Ten przepis zobaczyłam już jakiś czas temu, przed wypróbowaniem go powstrzymywał mnie tylko brak jagód w domu, ale jak tylko kupiłam jagody od razu w mojej lodówc

  • 12 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    130 g cukru pudru
    24 g żelatyny
    200 g śmietanki kremówki, schłodzonej
    350 g jagód. świeżych lub mrożonych

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Jogurtowy "sernik" z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    W dużej misce zmiksować jogurt z wanilią i cukrem pudrem.
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, następnie dodać do niej 3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać.
    Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Masę włożyć na chwilkę do lodówki (masa szybko tężeje). W czasie , w którym masa jest w lodówce tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając nadmiar poza obręcz. Wyciągnąć masę jogurtową, wsypać jagody i wymieszać delikatnie. Na koniec wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki. W chwili jak masa zetnie się na wierzchu, przygotowujemy masę z serka mascarpone.
  • 2. Masa na wierzch:
    125 g serka mascarpone
    1,5 łyżki jagód
    2 łyżki cukru pudru
    Wszystkie składniki miksujemy w malakserze i powstałą masą smarujemy wierzch "serniczka".
    Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce.
    SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
    http://blondynkagotuje.blogspot.com/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować